Na rozhlednu Rubačku u Velkého Meziříčí

31.07.2012 17:49

 

Rozhlednu tvoří kovová konstrukce, ne příliš vysoká, postavená nad vodárnou v r. 2009. 
Vyhlídka je ve výšce asi 7 m. Nadmořská výška 580 m.Nachází se v lese Rubačka, mezi obcemi Oslavička a Nový Telečkov.
  Na rozhlednu nás z Velké Bíteše vyjelo 19, za pěkného letního počasí.v sobotu 28.července 2012.
  Trasa : V.B., Osová Bítýška ( zastávka U Žáby na pěkně upravené návsi),po cyklotrase kolem Třídvorského rybníku ( hrozná cesta – šotolina), do Ronova, prohlídka kaple a tvrze, dále do Březejce a do Dolních Radslavic. Zde zastávka u naší kamarádky Vlasty S., kde jsme doplnili zásobu pitné vody.Ve Velkém Meziříčí jsme sjeli za železničním mostem k řece Oslavě, kolem které jsme dojeli k mostu u Hradební brány, odkud jsme vedli kola přes náměstí až k Třebíčskému mostu přes říčku Balinka. Pokračování už bylo stále podél Balinky pěkným Balinským údolím s naučnou stezkou. Zastavili jsme se u první informační tabule, kde kousek od ní na břehu Balinky je pomník, kde 7.5.1945 bylo zastřeleno Němci 14 občanů ( Velkomeziříčská tragedie).Další zastávka byla u studánky, kde jsme posvačili.
    Z vesničky Baliny, nejkratší a nejhezčí cesta na rozhlednu je polní cesta po okraji lesa , směrem na Nový Telečkov, asi 2 km , u zemědělských budov se naváže  na asfaltovou cestu, po té vlevo asi 1,2 km k místu , kde je ukazatel vlevo do lesa k rozhledně.ke které to je asi 300 m. Výhled je pouze SZ směrem k Velkému Meziříčí.
 Zpět jsme jeli přes vesnici Rohy, na konci obce je vpravo celá stráň upravena jako skalka, dále do vesnice Studnice,kde nám u jednoho domu doplnili zásobu pitné vody, na návsi jsme vlevo odbočili na prašnou cestu dolů k řece Oslavě do vesnice Oslava.Na okraji vesnice jsme se zastavili na Zámečku, kde nás majitel, Angličan, provedl. Podél Oslavy jsme dojeli k Panskému mlýnu a nahoru do Tasova, kde jsme se tradičně zastavili u kamaráda Pepka B. v cukrárně Jiřina. Zde jsme trochu zhřešili, bylo pivko, kafe a zákusek. Celodenní trápení jsme dokončili cestou na Holubí Zhoř domů, úsek, který vůbec nemáme rádi, s kopce do kopce,ale už jsme ho jeli tolikrát, že už se  skoro na  něj těšíme, jsme skoro doma. Najeto 58 km.
   Fotografie na rajčeti. https://cykloturistika.rajce.idnes.cz/