14. ročník - Vzhůru k pramenům!

19.03.2014 11:45

D u b e n –sobota 26.4., odjezd ve 13 hod. – K pramenu potoka Bítýšky

Každé město a i většina obcí,má svoji řeku, potok.Velká Bíteš má potok Bítýšku a tak se sluší, abychom jako Bítešáci poznali její tok a kde pramení.

Trasa: V.B.-Vlkov-Osová Bítýška-Třídvorský rybník-Ronov-Kociánka-rybník Pávek,zde začnemu hledání pramene ,pramen označíme-pokračovat budeme: kopec Ambrožný-Březejc-Ronov,zastávka na občerstvení v Hospodě na hrázi-Osová Bítýška – V.B.

 

K v ě t e n –sobota31.5.,odjezd v 9 hod. – K pramenu Libochovky

Libochovka už je říčkou,která protéká romantickými údolími s mnoha mlýny.Trasu na jejím toku zahájíme pod Vidonínem u Jeřábkova mlýnu a sledovat její tok budeme až k jejímu prameni pod kopcem Šebeň za Křižanovem.

Trasa:V.B.-Březí-Vidonín-Jeřábkův mlýn-dál už podél potoka: Meziboří-Dolní a Horní Libochová-Kundratice-Křižanov-pramen pod kopcem Šebeň. Vracet se budeme : Dobrá voda-Mostiště-Martinice-Lhotky-Březejc-Ronov-V.B.

 

Č e r v e n - sobota 28.6., odjezd v 9 hod. – K pramenu Bobravy

Pramen Bobravy je trochu záhadou. Podle mapy pramení v lesích za Rudkou.Zajímavostí je, že její pravý přítok potok Bílá voda, má delší povodí, pramení v lesích za Zálesnou Zhoří.

Pojedeme to prozkoumat. Bude to trochu náročnější expedice.

Trasa:V.B.-Domašov-rybník Bahňák-Dolní Říčky-podél potoka Říčka do Říčan-Rosice, zastávka v restauraci Rosnička – odtud už pojedeme proti toku Bobravy Chroustovským údolím do Rudky-lesem k prameni Bobravy. Pokračovat budeme k prameni Bílé vody: Zhořský dvůr-Zálesná Zhoř-kolem nových rybníků ke studánce na Bílé vodě-Trojmezný sád-Vrtaný sád-studánka s pramenem Bílé vody-křížek u leteckého neštěstí-přes dálnici do Přibyslavic-V.B.

 

Č e r v e n e c – sobota26.7., odjezd v 9 hod. – K pramenu Jasinky

Zase trochu problém. Podle posledních map pramení Jasinka u rybníku Korbel, ale delší povodí tvoří její přítok Jelenka, která pramení u silnice mezi Křeptovem a Lhotkou.Zde je také umístěna tabulka:“ Pramen Jasinky“Jedeme to prozkoumat.

Trasa: V.B.-Pucov-Naloučany,zde ústí Jasinka do Oslavy-podél Jasinky přes 16 brodů do Jasenice-Čikov-zastavíme se u smírčího kamene, na který jsme vloni zapomněli-Holubí Zhoř-podél Jasinky k mostu pod dálnicí-pramen Jasinky(Jelenky)-Ruda (3 smírčí kameny)-zastávka v restauraci U Malců-Křeptov-gigant-Bezděkov-V.B.

 

S r p e n – sobota30.8., odjezd v 9 hod. – K prameni Chvojnice

Údolí Chvojnice a Oslavy, je součást Přírodního parku Oslava. Tato oblast je každoročné naším lákavým cílem.Pramen Chvojnice, podle mapy,je někde na přítoku do rybníčku u myslivny u silnice na Náměšť,poblíž průmyslové zóny. Pokusíme se pramen přesněji lokalizovat. Povodí Chvojnice je krásné a bylo také naším cílem už v r. 2001..

Trasa:V.B.-rybníček u myslivny,lokalizace pramene Chvojnice-pokračování dle možnosti podél Chvojnice:Košíkov-Krokočín-Hluboké-přehrada-Horní Lhotice,zastávka v zahradnictví U Matúšú-Kralice. Zde se rozdělíme :

* ti zdatnější projedou podél Chvojnice až po její ústí do Oslavy, zde po červené TZ vystoupají k hradu Kraví hora-hájenka Sedlačka, kde pobývá sekta-po cyklo 5106 (červená TZ), podél Oslavy k táboru Lamberk atd.

* ti měně zdatnější Chvojnici vynechají a z Kralic pojedou do Březníku a po cyklo 5181 do Kuroslep k hájence Sedlačka a opět všichni společně podél Oslavy po cyklo 5181 k táboru Lamberk. Odtud Anninou cestou do Náměště a tam se dohodneme, podle toho, kolik nám zbylo sil, jak domů.

 

Z á ř í – sobota 27.9., odjezd v 9 hod. – K pramenu Haldy

Názvem potok ne příliš známý, známější je jeho závěr před ústím do Libochovky v Kutinách.

Před ústím Halda prochází krásným kaňonem, se stopami staveb z válečné výroby letadel v přilehlých tunelech.Prameny tohoto potoka se nachází v lesích pod Svatou horou.Prozkou-

máme to a ten nejvzdálenější označíme jako pramen.

Trasa:V.B.-Křižínkov-Níhov-Lubné-Kutiny-kaňonem Haldy-Borky-Níhov-Níhovský rybník-Borovník-Rozseč-Milešín. U cesty na Heřmanov jsou na mapě vyznačeny 4 prameny-rozhodneme, který je ten správný.Vracet se budeme přes Ondrůšky .

 

Ř í j e n – sobota25.10.,odjezd ve 13 hod.- K pramenu Bílého potoka a na Svatou horu

Výlet k pramenu Bílého potoka tradičně spojíme s výstupem na Svatou horu a přidáme k tomu návštěvu letiště .

Trasa: V.B.-Ořechov-letiště-Kadolecká studánka-smírčí kamen na NS-Svatá hora-pramen Bílého potoka-rybník Holínka-Skřinářov-V.B.